Teknolojik İlerleme

Teknolojik İlerlemeler

Tekillik teknolojinin sonsuz bir hızda gelişir gibi göründüğü, üstel büyümenin neredeyse dikey olan evresini temsil eder.matematik bakışla, tabii kine kesinti vardır ne de kopma büyüme hızları, olağanüstü büyük de olsalar, sonludur.

Ama şu anki sınırlı çerçevemizden bakıldığında, eli kulağındaki bu durum ilerlemenin sürekliliğinde şiddetli ve ani bir kırılma gibi görünür. şu anki ifadesini vurguluyorum, çünkü tekilliğin en çarpıcı sonuçlarından biri, bizim anlama yeteneğimizin doğasındaki değişim olacaktır.teknolojiyle birleştiğimizde çok daha akıllı olacağız.

Teknolojik ilerlemenin hızlanışı, süresiz olarak devam edebilir miinsanların, buna ayak uyduracak kadar hızlı düşünemeyeceği bir nokta yok mudur gelişmemiş insanlar için olduğu açıktır.ama her biri bugünün bilim insanlarından 1000 kat daha zeki, her biri temelde biyolojik olmayan beyinlerinin bilgiyi işleme hızı daha hızlı olduğundan çağdaş insanlardan 1000 kat daha hızlı çalışabilen 1000 bilimci neler başarabilir?

Bir takvim yılı, onlara bin yıl gibi gelecektir. ortaya ne çıkarabilirler her şeyden önce, daha zeki olabilmek için gereken teknolojiyi yaratacaklardır çünkü zeka kapasiteleri artık sabit değildir kendi düşünce süreçlerini, daha da hızlı düşünmelerini sağlayacak biçimde değiştireceklerdir.

Bilimciler bir milyon kat daha zeki olup bir milyon kat daha hızlı çalışabildiklerinde, bir saatin sonunda bugünün tanımlarıyla yüz yıllık ilerleme kaydedilebileceklerdir.

Paradigma değişiminin teknolojik yenilik hızı ivme kazanmakta, şu anda her on yılda ikiye katlanmaktadır.bilgi teknolojilerinin gücü (fiyat performansı, hız, kapasite ve bant genişliği) daha da yüksek bir hızda, üstel büyümekte,bugün yaklaşık olarak her yıl ikiye katlanmaktadır.

Bu ilke, insan bilgisinin miktarı da dahil olmak üzere çok çeşitli ölçümleri kapsar. bilgi teknolojileri için ikinci bir üstel büyüme düzeyi söz konusudur; yani, üstel büyüme hızının üstel büyümesi (üstel kuvvet).nedeni, bir teknolojinin maliyet etkinliği arttıkça onun gelişimi için daha fazla kaynak ayrılmakta, böylece üstel büyüme zaman içinde artmaktadır.

Örneğin, 1940'larda bilgisayar endüstrisi, artık tarihi değeri olan bir avuç projeden oluşuyordu.bugün, bilgisayar endüstrisinin toplam geliri bir trilyon dolardan fazladır, araştırma ve geliştirme bütçeleri de aynı oranda daha yüksektir.

İnsan beyninin taranması, üstel büyüyen bu teknolojilerden biridir.beyin taramalarının uzaysal ve zamansal çözünürlüğü ile bant genişliği her yıl ikiye katlanmaktadır. İnsan beyninin çalışma ilkeleri üzerinde ciddi anlamda ters mühendislik (kod çözme) çalışmalarına başlayabilmek için yeterli araçları henüz ediniyoruz.

Beynin birkaç yüz bölgesinden birkaç düzinesinin ustaca hazırlanmış model ve simülasyonlarını çoktan elde ettik. yirmi yıl içinde insan beyninin tüm bölgelerinin nasıl çalıştığını ayrıntılı olarak anlayabileceğiz.

İnsan zekasını taklit edebilmek için gereken donanıma bu on yılın sonunda süper bilgisayarlarla, gelecek on yılın sonunda da kişisel bilgisayar boyutundaki aygıtlarla sahip olacağız. 2020'li yılların ortalarında ise elimizde insan zekasının etkili yazılım modelleri olacak.

İnsan zekasını tam olarak taklit edebilmek için gereken donanım ve yazılımla, 2020'lerin sonunda bilgisayarların biyolojik insan zekasından farklı bir zeka göstererek Turing testini başarıyla tamamlamalarını bekleyebiliriz.

Bu gelişmişlik düzeyine eriştiklerinde bilgisayarlar, insan zekasının geleneksel olarak güçlü yanlarını makine zekasının güçlü yanlarıyla birleştirebilecekler. insan zekasının geleneksel olarak güçlü yanları arasında, örüntüleri tanımak gibi müthiş bir yetenek vardır.

İnsan beyninin yoğun paralel ve kendiliğinden düzenlenen doğası, incelikli, değişmez özelliklere dayalı örüntüleri tanımak için ideal bir mimaridir.insanlar ayrıca, algılama yetisini kullanarak ve deneyimden ilkeler çıkararak, dil yoluyla toplanan bilgi de dahil yeni bilgiler edinme yeteneğine sahipler.

İnsan zekasının kilit yeteneklerinden biri de gerçeğin zihinsel modellerini oluşturup, bu modellerin farklı yönlerine göre zihinsel eğer böyleyse deneyleri yürütme yeteneğidir. makine zekasının geleneksel olarak güçlü yanlarından biri, milyarlarca veriyi doğru olarak bellekte tutup bu bilgileri anında anımsama yeteneğidir.

Biyolojik olmayan zekanın bir diğer avantajı, makinenin bir beceriyi bir kere öğrendikten sonra üst üste birçok kez, hızla, doğru biçimde, yorulmadan yineleyebilmesidir. belki de en önemlisi, insanın bilgiyi dil yoluyla oldukça yavaş bir hızda aktarmasına karşılık, makinelerin bilgilerini son derece hızlı aktarabilmeleridir. 

Biyolojik olmayan zeka, diğer makinelerden ve sonunda insanlardan beceri ve bilgi yükleyebilecek. memelilerin biyolojik beyinlerinin elektrokimyasal sinyaller için kullandıkları saniyede yüz metrelik hıza kıyaslandığında, makineler sinyalleri ışık hızına yakın bir hızda yaklaşık olarak saniyede üç yüz milyon metre işleyip dönüştürebilecek bu hız oranı en azından üç milyona birdir.
Teknolojik ilerleme
Teknolojik ilerleme
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski

EDHO Şu Yalan Dünya

Bahar Candan Dondurma Gibisin

La Casa De Papel Çav Bella

Vis A Vis Doruklara Sevdalandim

Tülay Maciran Melek Yüzlüm

Şemmame--HD--

Büşra Pekin Meyrik

Ertuğrul Polat Koşacaksın