Makine Zekası

Makine Zekaları

Makineler internet yoluyla insan makine uygarlığımızın sahip olduğu tüm bilgiye erişebilecek, bu bilginin tamamına egemen olabilecekler.makineler kendi kaynaklarını, zekalarını ve belleklerini birleştirebilirler.iki makine -ya da bir milyon makine- bir araya gelerek tek bir makineyi oluşturup sonra yine ayrılabilirler.

Birden çok makine her ikisini de aynı anda yapabilir birleşir, aynı zamanda da ayrı olabilirler.insanlar bunu aşık olmak diye tanımlarlar, ancak bunu yapmak için sahip olduğumuz biyolojik yeteneğimiz uçan ve güvenilmezdir.

Geleneksel olarak güçlü olan bu yanların birleşimi biyolojik insan zekasının örüntü tanıma yeteneği ile biyolojik olmayan zekanın hızı, bellek kapasitesi, hatasızlığı ve bilgi-beceri paylaşım yetenekleri müthiş olacaktır.

Makine zekası, her zaman tutarlı performans gösterebileceği gibi tam bir tasanın ve mimari özgürlüğüne de sahip olacak yani, sinirler arası bağlantıların geçiş yavaşlığı ya da değişmez kafatası büyüklüğü gibi biyolojik sınırlamalarla kısıtlanmayacaktır

Biyolojik olmayan zeka, hem insanların hem de makinelerin geleneksel olarak sahip olduğu güçleri birleştirdiğinde, uygarlığımızın zekasının biyolojik olmayan bölümü artık makinenin fiyat performansı, hızı ve kapasitesindeki çift üstel büyümeden yararlanmayı sürdürebilecek.

Makineler tıpkı insanlar gibi, ama insanlardan çok daha hızlı ve büyük kapasitelerle, teknolojiyi tasarlama ve kurma yeteneğini elde ettiklerinde de kendi tasarımlarına (kaynak kod) erişebilecek ve bunları kontrol edebileceklerdir.

Bugün insanlar, biyoteknoloji yoluyla benzer bir şeyi biyolojimizin temelinde bulunan genetik ve diğer bilgi süreçlerini değiştirmeği başarmakta, ancak bunu, makineler kendi programlarını değiştirmeği başardıklarında gerçekleştirebileceklerinden çok daha yavaş ve fazlasıyla sınırlı bir biçimde yapabilmektedirler.

Biyoloji içsel sınırlamalara tabidir.bunlar, yapısal olarak var olan, dışarıdan gelmeyen sınırlamalardır. örneğin, her canlı organizmanın, katlanan tek boyutlu amino asit dizgelerinin oluşturduğu proteinlerle yapılması gereklidir.

Protein tabanlı mekanizmalarda eksik olan, güç ve hızdır.biyolojik beden ve beyinlerimizde bulunan organ ve sistemlerin tümünü çok daha yetkin biçimde yeniden oluşturabileceğiz insan zekası, daha önce kavrayabildiğimizin çok üzerinde, belli bir esnekliğe yapısını değiştirebilme yeteneğine sahip.

Fakat insan beyninin mimarisi yine de fazlasıyla sınırlıdır.örneğin, her birimizin kafatasının içinde ancak yaklaşık yüz trilyon nöron arası bağlantıyı taşıyabilecek kadar yer vardıri nsanlarda, primat atalarımıza kıyasla çok daha büyük zihinsel bir yeteneği hazırlayan kilit genetik değişim, daha büyük bir beyin korteksinin yavaş ilerleyen zaman ölçeğinde oluşmuştur, hala da beynin kapasitesine içsel bir kısıtlama uygulamaktadır.

Makineler kendi tasarımlarını yeniden formülleştirip, kendi kapasitelerini sınırsız biçimde artırabilecekler. Nano teknoloji tabanlı tasarımların kullanılmasıyla, boyut ya da enerji tüketimi artırılmaksızın, makinelerin yetenekleri biyolojik beyinlerinkinin çok ötesine geçecek.

Makineler, çok hızlı üç boyutlu moleküler devrelerden de yararlanacaklardır.bugünün elektronik devreleri, memelilerin beyinlerinde kullanılan elektrokimyasal anahtarlamadan bir milyon kez daha hızlıdır.yarının moleküler devreleri, on atom genişliğinde ve günümüzün silikon tabanlı transistörlerinden beş yüz kez daha küçük, minik karbon atom silindirleri olan nanotüpler gibi aygıtlara dayanacak.

Bu sinyallerin katkarşın, terahertz (saniyede trilyonlarca işlem) hızlarda çalışabilecekler.teknolojik değişimin hızı, insanın zihinsel hızlarıyla sınırlı olmayacak.makine zekası kendi yeteneklerini, insan zekasının destek olmadan tek başına izleyemeyeceği bir geribildirim döngüsünde geliştirecek.

Makine zekasının kendi tasarımını böylece yinelenen biçimde geliştirmesinin döngüsü giderek hızlanacak.gerçekte bu, tam da paradigma değişim hızının kesintisiz ivmesini sağlamak için formülün öngördüğü şeydir.

Paradigma değişimlerindeki hızlanmanın sürekliliğine karşı öne sürülen görüşlerden biri, değişimin sonunda insanların izleyemeyeceği kadar hızlanacağı, bu nedenle de olamayacağıdır.bununla birlikte, biyolojik zekadan biyolojik olmayan zekaya değişim, eğilimin sürmesini sağlayacaktır.

Biyolojik olmayan zeka döngüsünün ivmelenen gelişimiyle birlikte nano teknoloji, fiziksel gerçekliğin moleküler düzeyde yönlendirilmesini sağlayacaktır nano teknoloji, nanobotların, yani molekül ölçeğinde tasarlanmış, "respirositler yapay alyuvarlar gibi mikronlarla (metrenin milyonda biri) ölçülebilen robotların tasarımını mümkün kılacak.

Nanobotlar insan bedeninde, genetik mühendisliği gibi biyoteknolojiler henüz gerçekleştirememiş olsalar bile yaşlanmayı tersine çevirme dahil, sınırsız rol üstlenecekler.

Nanobotlar, biyolojik nöronlarla etkileşime girip, sanal gerçekliği sinir sisteminin içinden yaratarak insan deneyimini büyük ölçüde genişletecekler. beynin kılcallarındaki milyarlarca nanobot da insan zekasını büyük ölçüde genişletecektir.

Biyolojik olmayan zeka insan beyninde bir tutunma noktası bulmaya görsün bilgisayarlı nöron nakliyle bu zaten başlamıştır beynimizdeki makine zekası, gücünü her yıl en az ikiye katlayarak başından beri olduğu gibi üstel hızda büyüyecektir.

Biyolojik zeka ise, aksine, gerçekte değişmez kapasiteye sahiptir böylelikle zekamızın biyolojik olmayan bölümü sonuçta ağır basacaktır.nanobotlar, kendilerinden önceki endüstrileşmeden kaynaklanan kirlenmeyi tersine çevirerek çevreyi de geliştirecekler.

Görüntü ve ses dalgalarını yönlendirebilen "sisçik" adı verilen nanobotlar, sanal gerçekliğin biçim değiştirme niteliklerini gerçek yaşama kazandıracaklardır.

Duyguları doğru biçimde anlayıp onlara doğru karşılıkları verme yeteneği (duygusal zeka), insan zekasının geleceğin makine zekasının anlayıp ustalaşacağı davranışlarından biridir.kimi duygusal tepkimiz, sınırlı ve kırılgan biyolojik bedenlerimizin koşullarına göre zekamızı en etkin biçimde kullanmaya uyum sağlar.

Dünyayla etkileşime girebilmesi için geleceğin makine zekasının da "bedenleri" olacak örneğin, sanal gerçeklikte sanal bedenler ya da sisçiklerin kullanımıyla gerçek gerçeklikteki izdüşümleri ama nano mühendislik ürünü bu bedenler biyolojik insan bedenlerinden çok daha yetkin ve dayanıklı olacaktır.

Böylelikle, geleceğin makine zekasının kimi duygusal tepkisi, onların çok gelişmiş fiziksel yeteneklerini yansıtmak üzere yeniden tasarlanacak.
Makine Zekası
Makine Zekası
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski

EDHO Şu Yalan Dünya

Bahar Candan Dondurma Gibisin

La Casa De Papel Çav Bella

Vis A Vis Doruklara Sevdalandim

Tülay Maciran Melek Yüzlüm

Şemmame--HD--

Büşra Pekin Meyrik

Ertuğrul Polat Koşacaksın