İleri Görüşlü Evrim

Biyolojik Evrim

Biyolojik evrimin sonucunda ortaya çıkıp teknoloji yoluyla süregelerek artan düzen ve karmaşıklığın birçok yan etkisi vardır.gözlemlemenin sınırlarını ele alın. ilk yaşam formları, kimyasal gradyanlarla birkaç milimetre ötedeki yerel olayları gözlemleyebiliyorlardı. 

Görme yetenekli hayvanlar geliştiğinde, bunlar kilometrelerce uzaktaki olayları görebildiler. teleskopun icadıyla ise insanlar, milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki diğer evrenleri görebilmeye başladılar.diğer yandan, tersten bakıldığında, mikroskobun kullanımıyla hücre boyutunda yapıları görebilmeye başladılar.

Çağdaş teknolojiyle donanmış insan artık, gözlemlenebilen evrenin yaklaşık on üç milyar ışık yılından daha uzaktaki kıyısını ve atomu oluşturan kuantum ölçeğindeki parçacıkları görebilmektedir.gözlemin süresini düşünün. 

Tek hücreli canlılar bir olayı kimyasal tepkilere dayanarak, birkaç saniye sonrasına kadar anımsayabiliyorlardı.beyni olan hayvanlar olayları birkaç gün sonrasına kadar anımsayabiliyorlardı. Kültürü olan primatlar bilgiyi kuşaktan kuşağa aktarabildiler.

Sözlü tarihe sahip insan uygarlıkları öykülerini yüzlerce yıl boyunca yaşatabildiler.yazılı dilin ortaya çıkmasıyla ise kalıcılık binlerce yıla uzadı.teknolojinin paradigma değişimindeki ivmeye verilebilecek birçok örnekten biri, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında icat edilen telefonun kayda değer bir kullanım düzeyine erişmesi için, yaklaşık bir yarım yüzyılın geçmesi gerektiğidir

Buna karşın yirminci yüzyılın sonlarına doğru cep telefonunun benimsenmesi için yalnızca on yıl gerekmiştir geçtiğimiz yüzyıl içinde iletişim teknolojilerinin benimsenme hızında genel olarak düzenli bir artış görülmektedir yeni paradigmaların genel benimsenme hızı, teknolojinin ilerleme hızına paralel gelişerek, şimdilerde her on yılda bir ikiye katlanmaktadır.

Yani, yeni paradigmaların benimsenmesi için gereken süre her on yılda bir yarıya inmektedir.bu hızla, yirmi birinci yüzyıldaki teknolojik ilerleme doğrusal bakışla) iki yüz yıllık ilerlemeye 2000 yılındaki ilerleme hızıyla denk gelecektir

Düşüncemin tıkandığı, huzursuzluk duyduğum ya da herhangi bir nedenle bir esin desteğine ihtiyacım olduğunda karıştırabilmek için, çalışma masamda her zaman birtakım kitaplar bulundururum.son zamanlarda edindiğim kalınca bir cildi elime alıp, ciltçilik sanatını düşündüm

Özenle basılmış 470 sayfa, 16 sayfalık formalarda toplanıp beyaz iplikle birbirine dikilerek, gri bir bez şeride tutkalla yapıştırılmış.üzeri altın varak harflerle yazılı, ketenle bağlanmış kapak, zarifçe gofrelenmiş boş son sayfalarla forma bloklarına bağlanmış.

Bu, yıllar önce mükemmelleştirilmiş bir teknoloji.kitaplar, toplumumuzun  kültürü hem yansıtan hem de biçimlendiren öylesine ayrılmaz bir parçasıdır ki, onlarsız bir yaşamı düşünmek zordur.ama tüm diğer teknolojiler gibi basılı kitabın da sonsuza kadar yaşaması mümkün değildir.
Evrim
İleri Görüşlü Evrim Vatanseverr
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski

EDHO Şu Yalan Dünya

Bahar Candan Dondurma Gibisin

La Casa De Papel Çav Bella

Vis A Vis Doruklara Sevdalandim

Tülay Maciran Melek Yüzlüm

Şemmame--HD--

Büşra Pekin Meyrik

Ertuğrul Polat Koşacaksın