Keçi Derisinden Karşıdan Yüklemeye

Karşıdan Yükleme

Peki, kitap, teknolojinin yaşam döngüsünün neresindedir mezopotamya'nın kil tabletleri ile mısır'ın papirüs ruloları kitabın öncülleriydi. MÖ ikinci yüzyılda mısırlı ptolemaios iskenderiye'de parşömen tomarlarından oluşan büyük bir kütüphane kurdu, rekabetin önüne geçmek için de papirüs ihracatını yasadışı ilan etti.ilk sayılabilecek kitaplar antik yunan'da bergama kralı II. Eumenes tarafından, keçi ve koyun derisinden elde edilen ince parşömenlerin tahtadan kapaklar arasına dikilmesiyle üretildi.

Bu teknik, Eumenes'in İskenderiye Kütüphanesiyle eşdeğer bir kütüphane kurmasını sağladı.aynı dönemlerde,çinliler de bambu yapraklarından yapılan basit bir kitap formu geliştinnişlerdi.kitabın gelişip olgunlaşması üç aşamada olmuştur.

İlk olarak, MS sekizinci yüzyılda Çinliler tarafından kabartmalı tahta bloklarla denenen baskı, kitapların daha büyük miktarlarda üretilmesini, böylece devlet ve din liderleri dışında da bir okur kitlesinin oluşmasını sağlamıştır.

Çok daha önemli bir gelişme ise, on birinci yüzyılda Çinliler ile Korelilerin denemelerde bulunduğu ancak Asya diline özgü harflerin karmaşıklığının bu ilk girişimlerin başarısını engellediği hareketli hurufatla baskının ortaya çıkışıydı.

Johannes Gutenberg on beşinci yüzyılda yürüttüğü çalışmalarında,latin alfabesinin görece yalınlığının yararını görmüştür.gutenberg 1455 yılında, baştan sona hareketli hurufatla basılan ilk büyük ölçekli çalışmayı gerçekleştirerek İncilini basmıştır.

Mekanik ve elektromekanik baskı süreçlerinde süreklilik gösteren evrimsel ilerlemeler olsa da bundan yirmi yıl önce hareketli hurufatla baskıyı bir kenara iten bilgisayarlı dizginin kullanılmaya başlamasına kadar kitap basımı teknolojisinde başka bir niteliksel sıçrama yaşanmadı.

Bugün tipografi, sayısal görüntü işlemenin bir parçası olarak görülüyor.kitapların tam olgunlaşmış bir teknolojiye erişmesinin ardından, bundan yirmi yıl önce ilk "elektronik kitap" dalgasıyla, boş iddiacılar ortaya çıktı. Çoğu örnekte olduğu gibi bu boş iddiacılar da heyecan verici niteliksel ve niceliksel yararlar sundular.

CD-ROM ve flaş bellek tabanlı elektronik kitaplar güçlü bilgisayar tabanlı arama ve bilgi dolaşımı özellikleriyle binlerce kitaba eşdeğer olabilmektedir. Web, CD-ROM ve DVD tabanlı ansiklopedilerde, kapsamlı mantık kuralları kullanarak hızlıca sözcük aratabiliyorum; ancak elimdeki otuz üç ciltlik basılı kitap" edisyonuyla bu, kesinlik mümkün değil.

Elektronik kitaplar aynı zamanda, girdiğimiz verilerle uyumlu olarak hareketli resimler gösterebiliyorlar.zorunlu bir düzenle sıra oluşturmaları gerekmemekle birlikte, sayfalarda daha sezgisel bağlantılarla arama yapmak mümkün.

Taş plak ve piyanoda olduğu gibi, burada da ilk kuşak boş iddiacılar, orijinal olanın temel bir özelliğini, bu sefer kağıt ile mürekkebin enfes görsel özelliklerini gözden kaçırdılar hala da kaçırmaktadırlar kağıt titreşmez, oysa tipik bir bilgisayar ekranı saniyede altmış ya da üzeri alan gösterir.

Bu, primatların görme sisteminin evrime uyumu nedeniyle bir sorundur.biz, görsel alanın yalnızca çok küçük bir bölümünü yüksek çözünürlükte görebiliriz.retinanın çukur kısmında görüntüye dönüştürülen bu bölüm, yaklaşık 50 santim uzaklıktaki tek bir sözcüğün kapladığı bir alana odaklanır. 

Retinadaki çukurun dışında çözünürlüğümüz çok düşük olmakla birlikte, parlaklık değişikliklerine duyarlığımız olağanüstüdür; bu duyarlık, ilkel atalarımızın kendilerine saldırabilecek yırtıcı hayvanları çabucak fark edebilmelerini sağlamıştır. 

VGA (video grafik dizisi) bilgisayar ekranındaki sürekli titreşme, gözlerimiz tarafından devinim olarak algılanır ve retina çukurunda sürekli oynamaya neden olur.bu, okuma hızını önemli ölçüde yavaşlatır. Ekrandan yazı okumanın kitaptan okumaya göre daha az zevkli olmasının nedeni de budur. 

Bu sorun, titreşmeyen düz panel ekranlarla giderilmiştir.diğer önemli konular, kontrast kaliteli bir kitabın mürekkep-kağıt kontrastı yaklaşık 1 20:l 'dir, ekranlardaki ise bunun hemen hemen yarısıdır ile çözünürlüktür. Bir kitapta yer alan yazı ve resimler inç 2,54 cm başına yaklaşık olarak 600 ile 1 000 nokta (600-1000 dpi) arasında bir çözünürlük verirken, bilgisayar ekranları bunun onda birini verir.

Bilgisayarlı aygıtların büyüklük ve ağırlıkları kitaplarınkine yaklaşmakla birlikte, bu aygıtlar yine de karton kapaklı kitaplardan ağırdır. Üstelik kağıda basılan kitapların pili bitmez.en önemlisi, yazılım bulma sorunudur; bundan kastım basılı kitapların oluşturduğu muazzam kurulu sistemdir.amerika

Birleşik Devletleri'nde her yıl elli bin yeni kitap basılmaktadır; bu sırada milyonlarca kitap da zaten dolaşımdadır.basılı malzemeyi tarayıp sayısal ortama aktarmak için önemli çalışmalar sürmektedir, ancak elektronik veri tabanlarının kıyaslanabilir varsıllıkta malzemeye sahip olmaları için daha uzun zaman gerekecektir.

Buradaki en büyük engel, yasadışı dosya paylaşımının müzik-kayıt endüstrisi üzerindeki yıkıcı etkilerini gördükten sonra, yayıncıların kitaplarının elektronik sürümlerini çıkarmakta yaşadıkları kararsızlıktır. Bu sınırlamaların her birinin çözümü ortaya çıkmaktadır.

Yeni, pahalı olmayan görüntü teknolojileri, yüksek kaliteli kağıt belgelerle kıyaslanabilecek kontrast ve çözünürlüğü titreşme oluşturmadan ve okura görüş açısı sağlayarak sunmaktadır.taşınabilir elektronik aygıtların, yakıt kartuşunu değiştirmeden yüzlerce saat süreyle çalışabilmesini sağlayacak yakıt pili enerjisi piyasaya sürülmektedir.

Taşınabilir elektronik aygıtlar daha şimdiden bir kitabın boyutu ve ağırlığıyla kıyaslanabilir duruma gelmiştir. asıl mesele, elektronik bilgiyi piyasaya sürmenin güvenli yollarını bulmak olacaktır.bu, ekonominin her düzeyi için temel bir kaygıdır.her şey yaklaşık yirmi yıl içinde nano teknolojiye dayalı üretim gerçekleştiğinde, fiziksel ürünler dahil her şey bilgiye dönüşecektir.
Karşıdan Yükleme
Keçi Derisinden Karşıdan Yüklemeye Vatanseverr
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski

EDHO Şu Yalan Dünya

Bahar Candan Dondurma Gibisin

La Casa De Papel Çav Bella

Vis A Vis Doruklara Sevdalandim

Tülay Maciran Melek Yüzlüm

Şemmame--HD--

Büşra Pekin Meyrik

Ertuğrul Polat Koşacaksın