Biyolojik Evrim

Biyolojik Evrim Ve Yaşam

Bir sorunun çözümünün iyileştirilmesi karmaşıklığı genelde artırsa da kimi zaman azaltabilir düzeni artırır.şimdi önümüzdeki konu sorunun tanımlanmasıdır.gerçekten de bir evrim algoritmasının ve genelde biyolojik ve teknolojik evrimin anahtarı da tam olarak budur; yani sorunun tanımlanmasıdır bu da fayda işlevini içerir

Biyolojik evrimdeki başarı sorun her zaman yaşamda kalmaktır olmuştur.ağır basan bu savaşım, ekolojik nişlerde belli türlerin uç ortamlarda yaşayabilmesi ya da kendilerini gizleyerek yırtıcı hayvanlardan korunabilmesi yeteneği gibi daha belirli amaçlara aktarılmış olarak karşımıza çıkar.

Biyolojik evrimin insansılara doğru gelişmesiyle, amacın kendisi evrilmiş, zekayla hasımlarının önüne geçme ve çevreyi buna göre değiştirme yeteneğini geliştirmiştir.ivmelenen getiriler yasasının bu yönü, entropinin kapalı bir sistemde rastgeleliğin azalamayacağına ve dolayısıyla genellikle arttığına işaret eden termodinamiğin ikinci yasasıyla çelişir gibi görünebilir.

Ancak, ivmelenen getiriler yasası, kapalı bir sistem olmayan evrimle ilgilidir.büyük bir kaosun ortasında yer alır ve tabii ki çeşitlilik seçeneklerini aldığı bu kaosun ortasındaki düzensizliğe dayanır.

Evrim süreci de fazlalıkları elemek yoluyla bu seçeneklerden sürekli beslenerek daha fazla düzen yaratır.belli aralarla yeryüzüne çarpan büyük asteroitlerin yarattıklarına benzer bir kriz bile, kaosu geçici olarak artırmış da olsa, biyolojik evrimin oluşturduğu düzenin artmasıyla derinleşmesiyle sonuçlanır.

Özetlemek gerekirse, evrim düzeni artırır, düzen ise karmaşıklığı artırabilir ya da artırmayabilir genellikle artırır evrimin yaşam türlerinin ya da teknolojinin evriminin hız kazanmasının başlıca nedeni, bilgiyi kaydedip yönetmek için giderek daha gelişmiş araçlar kullanarak kendi artan düzenine dayanmasıdır.

Evrimin yarattığı yenilikler daha hızlı evrilmeyi teşvik eder ve mümkün kılar canlı türlerinin evriminde kayda değer ilk örnek, yeni deneyler başlatmak için yaşamın tasarımının, kullanılabilen, kayıtlı ve korunmuş kopyasını veren DNA'dır.

Teknolojinin evriminde ise insanın bilgiyi kaydetmek için giderek daha fazla geliştirdiği yöntemler, teknolojide daha da büyük gelişmeleri beslemiştir.ilk bilgisayarlar kağıt üzerinde tasarlanarak elle yapılmışlardı.günümüzdeyse bilgisayarlar, bilgisayarlı iş istasyonlarında tasarlanıyor; kendilerinden sonraki kuşak tasarımları doğrudan bilgisayarlar planlıyor ve bunlar, insanın katılımını ancak sınırlı olarak gerektiren tam otomasyonlu fabrikalarda üretiliyorlar.

Teknolojinin evrim süreci, kapasiteleri üstel biçimde geliştirmektedir.mucitler, güç ve yeteneği katlayarak geliştirmenin yollarını arıyorlar.yenilik, katlanarak büyür, toplanarak değil.herhangi bir evrim süreci gibi teknolojinin evrimi de kendi ilerleyişine dayanır.

Bu özellik, teknolojinin beşinci evrede kendi ilerlemesi üzerinde tam denetim elde edene kadar ivmelenmeyi sürdürecektir.İvmelenen getiriler yasasının ilkelerini şöyle özetleyebiliriz evrim olumlu geribildirim kullanır evrimin ilerlemesinin bir aşamasından doğan yöntemlerden daha yetenekli olanlar sonraki aşamayı oluşturmak için kullanılır. 

Evrimin her aşaması, kendinden önceki aşamanın ürünlerine dayanarak daha hızlı ilerlemiştir.evrim, dolaylama yoluyla işler evrim insanları, insanlar da teknolojiyi yaratmıştır; şimdi ise insanlar giderek daha fazla gelişen teknolojiyi kullanarak yeni kuşak teknolojiyi oluşturmak için çalışıyorlar.

Tekillik dönemine gelindiğinde, insanlarla teknoloji arasında fark kalmayacaktır.bunun nedeni, insanların bugün makine olarak düşündüğümüz şeye dönüşmesi değil, makinelerin gelişerek insanlara benzeyip onların ötesine geçecek kadar ilerleyecek olmalarıdır.

Teknoloji, mecazi anlamda, evrimde bundan sonraki adımımızı sağlayacak karşılayıcı başparmak olacaktır.o zaman da ilerleme düzendeki daha ileri artışlar çok yavaş elektro kimyasal tepkimeler yerine, ışık hızında gerçekleşecek düşünce süreçlerine dayanacaktır.

Evrimin her aşaması, bir önceki aşamanın meyvelerini toplar, böylece bir evrim sürecinin gelişme hızı zaman içinde en azından üstel olarak büyür.zaman içinde evrim sürecine yerleşik bilginin düzeni bilginin bir amaca evrimde bu amaç yaşamda kalmaktır ne kadar uygun olduğunun ölçümüartar

Evrim süreci, kapalı bir sistem değildir evrim, çeşitlilik seçeneklerini oluşturabilmek için, içinde yer aldığı daha büyük sistemin kaosunu kullanır. çünkü evrim aynı zamanda, kendi artan düzenine dayanır bir evrim sürecinde düzen üstel olarak artar.

Yukarıdaki gözlemle ilişkili bir başka şey, bir evrim sürecindeki bir sürecin hızı, verimliliği, maliyet etkinliği ya da tüm gücü gibi getirilerin de zaman içinde üstel olarak artmasıdır.bunu bugün artık ortalama iki yılda bir görülen her yeni kuşak bilgisayar çipinin birim maliyet başına iki katı ve elektronların hem kendi içlerinde hem de kendileri ve diğer etmenler arasında kat etmeleri gereken uzaklıkların kısalmasıyla çok daha hızlı çalışan bileşenleri sağladığını ortaya koyan

Moore yasasında görürüz. aşağıda betimlediğim gibi, bilgisayar tabanlı teknolojilerin gücü ile fiyat performansındaki bu üstel büyüme yalnızca bilgisayarlarla sınırlı değildir; temelde tüm bilgi teknolojileri için geçerlidir, çeşitli yollarla ölçülebilecek insan bilgisini de içerir.

Bilgi teknolojileri teriminin giderek büyüyen geniş bir olgular sınıfını kapsadığı ve sonuçta ekonomik faaliyetlerin ve kültürel çabaların tamamını içerecek bir terim olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir diğer olumlu geribildirim döngüsünde, belli bir evrim süreci ne kadar etkili olursa -örneğin, bilgi işlem ne kadar büyük kapasiteye ve maliyet etkinliğine ulaşırsa- bu sürecin daha da ilerlemesi için harekete geçirilecek kaynaklar da o kadar fazla olacaktır.

Bu, üstel büyümenin ikinci düzeyini doğuracaktır; bir başka deyişle, üstel büyümenin üssün hızı üstel olarak büyüyecektir.örneğin, s. 53'deki moore yasası beşinci paradigma başlıklı şemada görüleceği gibi, bilgi işlemin fiyat performansının iki katına çıkarılması yirminci yüzyılın başında üç yıl, aynı yüzyılın ortalarında iki yıl sürmüştür.

Bugün ise yılda iki katına çıkmaktadır. yalnızca her çipin gücü aynı birim maliyet korunarak yılda iki katına çıkmakla kalmayıp, her yıl üretilen çip sayısı da üstel olarak artmaktadır; bu nedenle bilgisayar araştırma bütçeleri de önceki yıllara oranla önemli ölçüde büyümüştür.biyolojik evrim böylesi bir evrim sürecidir.

Gerçekten de evrim sürecinin en tipik örneğidir.bütünüyle bir evrim algoritmasının yapay kısıtlamalarının aksine açık bir sistemde oluşması nedeniyle sistemin birçok düzeyi aynı zamanda evrim geçirmiştir.

Yalnızca bir türün genlerinde taşınan bilgi daha büyük bir düzene doğru gelişmekle kalmaz, evrim sürecinin gerçekleştiği sistemin bütünü de bu yönde evrilir. Örneğin, kromozomların sayısıyla birlikte kromozomlardaki genlerin dizilişi de zaman içinde evrim geçirmiştir.

Bir diğer örnek, evrimin süregelen evrimin iyileşmesi için yararlı bir mekanizma olduğu için biraz değişinime mutasyon izin verilmekle birlikte  genetik bilgiyi istenmeyen kusurlardan korumanın çeşitli yollarını bulmuş olmasıdır.

Bunu elde etmenin başlıca yollarından biri kromozom çiftlerinde genetik bilginin yinelenmesidir.bu, kromozomlardan birindeki genin bozulması durumunda ona karşılık gelen genin kusursuz ve etkin olmasını garanti eder.

İkizi olmayan erkek Y kromozomu bile taşıdığı bilgiyi yine Y kromozomunda yineleyerek bu bilgiyi yedeklemenin bir yöntemini bulmuştur.12 Genomun yalnızca yüzde 2'si protein kodları 3 genetik bilginin kalan bölümü, protein kodlama genlerinin, henüz anlamaya başladığımız bir süreçte, kendilerini ne zaman ve nasıl ifade ettiklerini protein ürettiklerini denetleyen karmaşık yollar geliştirmişlerdir. 

Böylelikle evrim sürecinin kendisi de izin verilen değişinim oranı örneğinde olduğu gibi, zaman içinde evrim geçirmiştir.bu evrim süreçlerinin bir diğeri de teknolojik evrimdir.gerçekten de, teknoloji üreten ilk türün ortaya çıkması, teknolojinin, biyolojik evrimin uzantısı ve devamı olan yeni evrim sürecini başlatmıştır.

Homo sapiens, birkaç yüz bin yıl içinde evrim geçirmiş, insansılarca yaratılan teknolojinin örneğin, tekerlek, ateş ve taştan yapılan araçlar ilk dönemlerinde neredeyse hiç ilerleme olmamış, bu teknolojinin gelişmesi ve yaygın olarak kullanılması için on binlerce yıl gerekmiştir.

Bundan yarım binyıl önce, baskı makinesi gibi bir paradigma değişiminin ortaya çıkardığı ürünün yaygınlaşması için yaklaşık yüz yıl geçmesi gerekmiştir.bugün, cep telefonları ve dünya çapında ağ gibi önemli paradigma değişimleri, yalnızca birkaç yıllık süreler içinde yaygın olarak benimsenmektedir.

Belirli bir paradigma örneğin, daha güçlü bilgisayarların yapılabilmesi için tümleşik bir devrenin transistörlerinin küçültülmesi gibi, bir sorunun çözümü için bir yöntem ya da yaklaşım barındırdığı potansiyel tüketilinceye kadar üstel büyüme gösterir. 

Bu durum gerçekleştiğinde, üstel büyümenin sürdürülmesini sağlayacak bir paradigma değişimi oluşur.
Biyolojik Evrim
Biyolojik Evrim Vatanseverr
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski

EDHO Şu Yalan Dünya

Bahar Candan Dondurma Gibisin

La Casa De Papel Çav Bella

Vis A Vis Doruklara Sevdalandim

Tülay Maciran Melek Yüzlüm

Şemmame--HD--

Büşra Pekin Meyrik

Ertuğrul Polat Koşacaksın