Zorlama Ters Etki Yapar mı
Emile Coue, konferansları sayesinde abd’de pek çok hayran ve takipçi kazanan önemli bir psikologdu en önemli görüşlerinden biri şuydur azularınızla hayal gücünüz çatıştığında, kazanan kaçınılmaz olarak hayal gücünüz olur buna ters etki yasası adını veriyordu yerde duran dar bir tahtanın üzerinde yürümeniz gerektiğini düşünün.Bunu hiç kuşkusuz kolayca yaparsınız bir de aynı tahtanın yerden beş metre yukarıda ve iki duvar arasına asılmış olduğunu düşünün üzerinde yürür müydünüz yürüyebilir miydiniz herhalde hayır. Tahta boyunca yürüme arzunuz, hayal gücünüzle çatışırdı tahtanın üzerinde yalpaladığınızı ve baş aşağı düştüğünüzü hayal ederdiniz.
Yürümeyi çok isterdiniz, ama düşme korkunuz size engel olurdu hayal gücünüzün üstesinden gelmek ve bunu bastırmak için çaba sarf ettikçe, düşme fikri daha güçlü hale gelirdi başarısızlığımın üstesinden gelmek için irade gücümü kullanacağım” düşüncesi, başarısızlık düşüncesini güçlendirir.
Zihinsel çaba, istenen şeyin tersini yaratarak kişinin kendi yenilgisine neden olur. İrade gücünü artırmak üzerinde yoğunlaşmak, güçsüzlük durumunu vurgulamaktır bu, yeşil bir hipopotamı düşünmemek için elinizden gelen her şeyi yapmaya karar vermeniz gibidir.
Karar, yeşil hipo fikrini zihinde baskın hale getirir; bilinçaltı baskın fikre her zaman daha fazla tepki verir bilinçaltınız, çelişen iki önermeden daha güçlü olanı kabul edecektir kendinizi şunları düşünürken bulabilirsiniz:
♦ İyileşmek istiyorum neden iyileşemiyorum
♦ Çok uğraşıyorum neden sonuç alamıyorum
♦ Kendimi daha fazla zorlamalıyım.
♦ Sahip olduğum bütün irade gücünü kullanmalıyım hatanızın nerede olduğunu görmelisiniz çok fazla uğraşıyorsunuz! İrade gücünüzü kullanarak bilinçaltınızı fikrinizi kabul etmeye zorlamayın bu tür girişimler sizi başarısızlığa mahkum eder.
Bu durumda, dilekleriniz ters tepebilir çaba sarf etmediğiniz bir yol daha iyidir daha önce başınıza böyle bir şey geldi mi bir sınava girmek zorundasınız ders çalışarak ve konuları gözden geçirerek çok zaman harcadınız her şeyi çok iyi bildiğinizi hissediyorsunuz ancak boş sınav kağıdıyla yüz yüze geldiğinizde, zihninizin daha boş olduğunu fark ediyorsunuz.
Bütün bildikleriniz kafanızdan uçup gitmiş.aklınıza konuyla ilgili tek bir şey gelmiyor dişlerinizi sıkıyor, iradenizin tüm gücünü topluyorsunuz; ama siz çaba sarf ettikçe, bilgiler daha da uzaklaşıyor sanki hayal kırıklığına uğramış bir halde sınav salonundan çıkıyorsunuz.
Zihinsel baskı sona eriyor. Birkaç dakika önce umutsuzca bulmaya çalıştığınız cevaplar birden zihninize hücum ediyor kendinize konuları bildiğinizi söylemiştiniz, biliyordunuz da; ama ihtiyaç duyduğunuz anda değil hatanız, kendinizi hatırlamaya zorlamanızdı aksi etki yasası gereği bu sizi başarıya değil, başarısızlığa sürükledi dualarınızın tersiyle karşılaştınız.
Zorlama Ters Etki Yapar |
Arzuların Hayal Gücüyle Çatışması