Bir Doğabilimci Sorununu Nasıl Çözdü

Doğabilimci Sorununu Nasıl Çözdü

Harvard Üniversitesi’nden Profesör Louis Agassiz on dokuzuncu yüzyılın en ünlü doğabilimcilerinden biriydi bilinçaltının büyük güçlerini uykusunda keşfetmişti aşağıdaki örnek Agassiz’in dul eşi tarafından yazılan biyografisinden alınmıştır:

İki haftadır, bir taş üzerinde bulunan belli belirsiz balık fosili üzerinde çalışıyordu sonunda bitkin düşüp kafası da karışınca, işi bir kenara bıraktı ve kafasından uzaklaştırmaya çalıştı kısa bir süre sonra, bir gece uykusunda balığın eksik bütün uzuvlarını yerli yerinde gördüğüne ikna olmuş bir halde uyandı ancak tam çalışmaya başlayacakken, imaj bir anda kayboluverdi.

Yine de ertesi sabah erkenden Jardin des Plantes’e gitti fosile yeniden baktığında, ona yeni bir vizyon kazandırabilecek bir şey görebileceğini düşünüyordu ancak ne yazık ki şekil eskisi gibi bulanık ve karanlıktı ertesi gece yine balığı gördü ama tatmin edici bir sonuç elde edemedi.

Uyandığında, görüntü yine hafızasından silinmişti aynı deneyimin tekrarlanmasını umarak üçüncü gece yatağının başucuna bir kağıt ve kalem koydu sabaha doğru rüyasında balığı gördü önce yine karışıktı ama sonunda zoolojik özelliklerinin netliğe kavuştuğundan kuşkusu kalmadı.

Yarı uyur halde ve karanlıkta, bu özellikleri yatağın başucundaki kağıda çizdi sabahleyin, gece çizdiklerinin fosilin özelliklerini yansıttığını görerek çok şaşırdı. Jardin des Plantes’e koştu çizimlerini rehber olarak kullanarak, taşın yüzeyini oymayı ve balığın gizli kalan uzuvlarını ortaya çıkarmayı başardı.

Bunların rüyasında gördükleriyle ve çizimleriyle bire bir örtüştüğünü gördü ve kolayca sınıflandırmayı başardı.
Doğabilimci
Bir Doğabilimci Sorununu Nasıl Çözdü











Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski

EDHO Şu Yalan Dünya

Bahar Candan Dondurma Gibisin

La Casa De Papel Çav Bella

Vis A Vis Doruklara Sevdalandim

Tülay Maciran Melek Yüzlüm

Şemmame--HD--

Büşra Pekin Meyrik

Ertuğrul Polat Koşacaksın